På väg mot en rättvis dataekonomi
I EU:s nya datalagstiftning fastställs reglerna för en rättvis dataekonomi. En rättvis dataekonomi handlar om att skapa transparens i flöden av data och värde av data, vilket i sin tur gör det möjligt för olika nya tjänster och produkter. En ny marknad kommer att uppstå när data kan delas fritt och på ett säkert sätt med nya aktörer, som också kan få ersättning detta.
Datahanteringsförordningen innebär betydande reformer för dataägare och tjänsteleverantörer. Den definierar rättigheter och skyldigheter för åtkomst till och tillgängliggörande av data från en nätverksansluten produkt som lagrar data på en extern lagringsenhet och dess tillhörande molntjänst. Den ger också ägare av enheter rätt att dela data med tredje part och förbjuder användningen av oskäliga avtalsvillkor för tillgång till och användning av data mellan företag.
Den nuvarande tolkningen är att en molnkund kan byta molnleverantör och att den nuvarande molnleverantören är skyldig att leverera kundens data till den nya molntjänsten. Detta gör det möjligt att byta leverantör, eftersom de historiska uppgifterna inte går förlorade eller blir oanvändbara.
Datahanteringsförordningen förändrade radikalt det sätt på vilket information kan delas. I förordningen definieras roller, rättigheter och skyldigheter för dataförmedlingstjänster, som tillhandahålls av en ”dataoperatör”, i likhet med teleoperatörer. Leverantören av datautbytestjänster får inte utnyttja de data som överförs för egna syften, men dess roll är att främja förtroendet för dataekonomin genom att säkerställa samtyckesbaserad överföring av och tillgång till data. På detta sätt tillhandahåller dataförmedlingstjänsterna verktyg för multilateralt datautbyte. I synnerhet små och medelstora företag drar nytta av de ekosystem som skapas genom dataförmedling och tillgången till data från den offentliga sektorn.